Hardewaarheid!

Man en vrouw
Tags: Geld

Verschil in loon verkleint, maar aanzienlijke verschillen tussen mannen en vrouwen blijven bestaan

Ondanks voortdurende verschillen in salaris en een zogenaamde babyboete voor werkende moeders, is er verbetering zichtbaar. Daarnaast vormen vrouwen de meerderheid op hogescholen en universiteiten. De arbeidspositie van vrouwen wordt in zes grafieken uitgelegd. De salariskloof tussen mannen en vrouwen is persistent. Hoewel hun uurloon geleidelijk dichter bij elkaar komt, krijgen vrouwen nog steeds minder betaald voor hetzelfde werk. Bij overheidsbanen wordt dit verschil sneller verkleind dan in de particuliere sector. In 2022 was de salariskloof bij de overheid 1,8 procent, een daling van 6,4 procent in 2014. In de particuliere sector verdienen vrouwen 6,9 procent minder dan mannen voor gelijkwaardig werk in 2022.

Vrouwen lijden financieel onder het krijgen van kinderen, waarbij hun inkomen al daalt vóór de geboorte van hun eerste kind en blijft dalen daarna. Een jaar na de geboorte van hun eerste kind hebben vrouwen al een derde van hun inkomen verloren. Na zeven jaar, mogelijk met meer kinderen, is bijna de helft van hun inkomen verdwenen, deels door minder werkuren en minder carrièrekansen. Mannen ervaren nauwelijks een dergelijke financiële ‘babyboete’.

De taakverdeling tussen mannen en vrouwen is onevenwichtig, mogelijk door extra zorgtaken van vrouwen. Dit wordt geïllustreerd door dat vrouwen met kinderen vaker dan mannen aangeven niet te werken vanwege gezins- en huishoudelijke zorg.

Zelfs als beide ouders werken, blijft de werktijdenverdeling onevenwichtig. In 2023 werkte bij meer dan de helft van de koppels met kinderen de man fulltime en de vrouw parttime. Toch wordt de taakverdeling geleidelijk eerlijker.

Hoewel veel Nederlandse vrouwen parttime werken, genaamd ‘deeltijdprinsessen’, werkt ook een aanzienlijk deel van de mannen parttime. In 2022 werkte bijna een kwart van de werkende mannen parttime, het hoogste percentage in Europa.

Vrouwen overtreffen mannen in aantal op hogescholen en universiteiten, wat hun toekomstige arbeidspositie zou kunnen verbeteren, aangezien zij zich voorbereiden op hun carrières in grotere aantallen dan mannen.