Hardewaarheid!

Agent en hond
Tags: Geld | Laatste nieuws

Dit kost het wanneer een boa constateert dat jouw hond blaft zonder een geldige reden

In Nederland zijn er vele regels bedoeld om de orde te handhaven, waarvan sommigen niet altijd even populair zijn. In bepaalde gemeentes is bijvoorbeeld stoepkrijten of het wassen van je auto op straat verboden. Ook hondengeblaf kan voor overlast zorgen, vooral in Rotterdam, waar je een aanzienlijke boete kunt krijgen voor aanhoudend geblaf.

Veel Nederlanders bezitten een hond; in 2022 waren er ongeveer 1,8 miljoen honden in Nederland, met 18% van de huishoudens die minstens één hond hebben. Dieren communiceren ook, waaronder door geluid, wat op zichzelf niet verkeerd is. Het probleem ontstaat echter bij overlast, die per situatie wordt beoordeeld.


Volgens de Nederlandse overheid moeten hondeneigenaren voorkomen dat hun honden van 22:00 tot 05:00 uur overlast veroorzaken door aanhoudend te blaffen of ander hinderlijk geluid te maken. Rechtsbijstandskantoor DAS benadrukt dat frequent en luid blaffen als onrechtmatig kan worden beschouwd, afhankelijk van de aard en ernst van de overlast.

Als buren klagen over hondengeblaf en een boa bevestigt de overlast, kan een boete van 150 euro volgen. In Rotterdam worden eigenaren van chronisch blaffende honden strenger aangepakt, met boetes die kunnen oplopen tot 2.250 euro na herhaalde klachten.