Hardewaarheid!

Arts
Tags: Laatste nieuws

Artsen maken onvergeeflijke fout: zwangere vrouw verliest baby

In een Tsjechisch medisch centrum vond een ongelooflijke gebeurtenis plaats waarbij een vergissing leidde tot het onbedoeld uitvoeren van een abortus op een gezonde vrouw. Artsen verwisselden haar met een andere vrouw. De vrouw, die vier maanden zwanger was, werd in het Bulova-ziekenhuis te Praag onder anesthesie geplaatst voor een gynaecologische operatie, waarbij haar zwangerschap werd beëindigd door het verwijderen van het zwangerschapsweefsel, wat resulteerde in een miskraam.

 

Deze vergissing kwam aan het licht toen duidelijk werd dat de operatie bedoeld was voor een andere vrouw van Aziatische afkomst. Een taalbarrière was de kern van het probleem; de getroffen vrouw sprak geen Tsjechisch of Duits en begreep de uitleg van de artsen niet, wat niet voorkwam dat ze toestemming gaf voor de ingreep, zelfs toen haar verkeerde naam werd gebruikt op de documenten en door het personeel.

 

De vrouw heeft juridische stappen ondernomen en haar advocaat benadrukt dat een taalbarrière geen excuus is voor de gemaakte fout. Het ziekenhuis had een tolk moeten inschakelen. Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid heeft excuses aangeboden en de betrokken artsen zijn op non-actief gesteld. Er wordt gesproken over een compensatie voor de vrouw van ongeveer 10 miljoen Tsjechische kroon, omgerekend rond de vier miljoen euro.