Hardewaarheid!

ede
Tags: Laatste nieuws

Drie jongens vrijgelaten tijdens gijzeling in Ede

Op een zaterdagochtend was er een intensieve aanwezigheid van politie- en hulpverleningsdiensten in Ede. Dit was het gevolg van een incident waarbij een man, gewapend met wapens en explosieven, een lokale zaak binnendrong tegen de tijd dat deze zou sluiten. Hij bedreigde om de locatie op te blazen, wat leidde tot een gespannen situatie. 


In het hart van Ede, binnen een bekend café, was de gijzeling nog steeds aan de gang, ondanks de bevrijding van drie personen. De politie van Gelderland en een woordvoerder van de gemeente bevestigden de voortdurende crisis, hoewel ze geen exacte aantallen konden verstrekken over hoeveel mensen zich nog binnen bevonden. Om veiligheidsredenen waren details over de gijzelaar of de aanwezigheid van explosieven schaars.

 

De politie benadrukte dat er geen indicaties waren die wezen op een terroristisch motief achter de gijzeling. In reactie op de dreiging werden meer dan 150 woningen in de omgeving ontruimd, en het treinverkeer tussen Barneveld-Zuid en Ede-Wageningen lag stil vanwege de politieactie, waarbij gespecialiseerde teams en de mobiele eenheid waren ingezet.

 

Het café, genaamd Petticoat, is een populaire ontmoetingsplek voor jongeren en stond die vrijdagavond in het teken van een 16+ evenement met Hollandse en techno-muziek. Het evenement eindigde in de vroege uren, en normaal gesproken staat Petticoat bekend om zijn positieve ambiance, wat de zorgwekkende gebeurtenissen des te schokkender maakte.

 

Toen de politie de melding van de gijzeling ontving, was er een onmiddellijke en grootschalige respons, waarbij niet alleen politie-eenheden, maar ook brandweer en ambulancepersoneel werden ingezet. Er werden grote schermen opgezet rond het café, dat naar verluidt al gesloten was en vermoedelijk alleen nog personeelsleden binnen had.

 

De lokale gemeenschap was duidelijk getroffen door de gebeurtenissen. Bewoners van de geëvacueerde woningen werden elders opgevangen, en er werd een dringende oproep gedaan om het centrum van Ede te mijden en binnenshuis te blijven. Deze oproep werd versterkt door berichten van de politie op sociale media, waarin de nadruk werd gelegd op het belang van veiligheid voor alle inwoners van Ede.