Hardewaarheid!

absurde prijzen voor rijbewijs
Tags: Geld | Laatste nieuws

Dit absurde tarief moet je nu betalen om je rijbewijs te halen!

Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal voor velen, ongeacht hun leeftijd. In Nederland staan aspirant-bestuurders voor een kostbare uitdaging, aangezien de prijzen voor het verkrijgen van een rijbewijs blijven stijgen. Recentelijk heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een nieuwe schatting gepubliceerd die aangeeft dat de gemiddelde kosten nu de 3.000 euro overstijgen, een toename van meer dan 600 euro in slechts twee jaar tijd.

 

Volgens het CBR bedragen de gemiddelde totale kosten voor het behalen van een rijbewijs momenteel 3.080 euro. Dit bedrag is gebaseerd op een enquête onder 3.100 geslaagde kandidaten. Hieronder een gedetailleerde uitsplitsing van de kosten:

 

  • Rijlessen: Gemiddeld 2.300 euro, met de meeste kandidaten die tussen de 45 en 61 euro per lesuur betalen.
  • Theorie-examen: Ongeveer 120 euro, uitgaande van 2 tot 3 pogingen à 48 euro per keer.
  • Praktijkexamen: Circa 500 euro, inclusief 1 tot 2 examenpogingen (elk 125,75 euro), rijschoolkosten en een rijles voorafgaand aan het examen.
  • Bijkomende kosten: Zo’n 160 euro voor zaken als de gezondheidsverklaring, een eventuele tussentijdse toets (40% van de kandidaten, à 125,75 euro plus rijschoolkosten), pasfoto’s en het aanvragen van het rijbewijs bij de gemeente.

 

Gemiddeld hebben kandidaten 43 lessen nodig om voor het praktijkexamen te slagen, waarbij de kosten per les variëren van 45 tot 61 euro. Het theorie-examen kost in 2024 maar liefst 48 euro, wat een aanzienlijke stijging van 7 euro is vergeleken met het jaar ervoor. Opmerkelijk is dat slechts 40 procent van de kandidaten het theorie-examen in één keer haalt.